jiwa seorang hamba


Alhamdulilah...aku masih meniti bulan Ramadhan yang mulia ini.14 Ramadhan.
Bermula 10 hari pertengahan iaitu hari-hari pengampunan.Seperti yang tertulis pada hadis Nabi.
Hari-hari aku yang berlalu kadang-kadang terasa kosong tanpa erti yang jelas walaupun dipenuhi pelbagai cerita.Mungkin semua cerita itu tak aku ingini,tapi ianya tetap berlaku.Dan aku...terima saja.Terima walau tanpa rela.Kadang-kadang aku sengaja lari dari kenyataan hidup.Sembunyi dibawah selimut dan berharap semua realiti itu hanyalah sekadar mimpi kosong.Tapi tidak.Ianya realiti dan aku akhirnya harus bangkit semula meneruskan realiti itu sehingga penamat. Sedih rasanya.Bila hidup dalam dunia ini.Seakan menduga hati ini terus menerus supaya rebah.Ujian tanpa henti.Dan seringkali tewas dengan mainan perasaan.Ingin menangis.Tapi,tak mampu.Menangis? Menangis dalam diam.Dalam hati,dalam jiwa.Biarlah ALLAH saja yang mendengar tangisan hati hamba yang lemah ini.Hanya DIA yang mampu tenangkan hati yang kalah ini supaya bangkit semula meneruskan semangat perjuangan. Beberapa hari kebelakangan ni.Aku tak tahu kenapa.Ada sesuatu rasa berlegar dalam ruangan perasaan.Menjadikan fikiran ku seakan kosong.Apa sebenarnya???Mungkinkah aku akan rebah dengan permainan perasaan ku yang tak pernah berhenti untuk menjatuhkan ku.
Tapi aku selalu ingat sebaris kata:
"Saat kau kalah ialah bila kau dah berputus asa dan saat kau akan capai kemenangan ialah bila kau bangkit semula setelah rebah"
Permainan perasaan yang menghancurkan semangat takkan pernah berhenti menghantui aku.Aku tahu penawarnya hanya satu.ALLAH.Tapi,aku selalu lupa.Lupa untuk kembali pada ALLAH setelah rebah.Suka sangat menangis dan lari dari ALLAH dan akhirnya pilihan terakhir ialah tetap perlu kembali pada ALLAH.
Dan antara sebab emosi aku terganggu sepanjang Ramadhan ni sebab beberapa kejadian kat FB.Malas nak ulas dengan dalam pasal semua tu.Bagi aku,semua tu dah berlalu dan tak perlu di ulang satu persatu.Sama ada aku atau mereka yang salah.Aku cuba letakkan semua kesalahan pada bahu aku.Biarlah,mereka si golongan suci tanpa dosa.Mereka tak salah.Aku yang salah.Sorang block aku,dua orang unfriends aku.Korang,aku yang salah,kan? Aku tahu.Aku faham.Aku ni hanyalah seorang budak berusia 20 tahun yang tak pandai mengalas kata-kata.Si jahil yang tak pandai merangkai kata-kata yang indah untuk dipersembahkan buat lelaki2 yang mudah tersentuh perasaannya.Sungguh!Aku tak pandai.Maka,maafkanlah perempuan ini. Ingin aku lari dari semua ini seketika.Ingin tidur dan tak mahu bangun lagi.Ingin rebah melihat langit tanpa mahu beralih lagi.Ingin aku jauh dari kenyataan hidup.Seketika.Adakah sukar? Ya.Memang sukar kerana hidup di dunia takkan pernah akan mengikut kehendak hati.Yang ada,hanya hidup yang akan mendera jika kita terus biar diri terdera dan akan menyenangkan kalau kita terus membiarkan diri diperhambakan duniawi.Di mana tempat untuk kita dapat apa semua yang kita inginkan? Syurga!Ya.hanya di syurga saja ada konsep 'mintak,semua dapat'. Sekarang...silalah kembali ke realiti.Biarlah banyak kali lari dari kenyataan hidup asalkan kita kembali semula meneruskan langkah kehidupan.Biarlah kata-kata manusia terus menerus cuba merebahkan.Mereka juga manusia penuh dosa.Tak perlu berlagak suci dan seumpama malaikat.Biarlah hidup bukan seindah novel yang dikarang sebaik-baik kata.Asalkan hidup kita bahagia tanpa sebarang tekanan yang membunuh perasaan dan semangat untuk hidup.Biar hilang segalanya,asalkan bukan ALLAH!

Wahai jiwa yang menghambakan diri pada ALLAH.Satu-satunya.Teruskan berjalan.Lupakan kisah silam.Ia menghancurkan.Mari lihat masa depan.Nampaknya begitu gilang-gemilang cahayanya.Senyum.:)

Terima Kasih kerana sudi membaca entry ni.Like kalau suka!

Tiada ulasan:

SEGALA YANG TERTULIS ADALAH HAK MILIK PENUH PENULIS.DONT YOU DARE TO COPY IT !